Careyn maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te kunnen stemmen.

Akkoord Lees meer
 

Careyn, Compaan en Vilans werken met Resilien-T aan veerkracht thuiswonende ouderen

Utrecht, 6 juni 2019

Hoe zorg je ervoor dat mensen met lichte geheugenproblematiek langer thuis kunnen wonen? Het project Resilien-T onderzoekt samen met ouderen waar zij behoefte aan hebben en ontwikkelt een platform om in hun wensen en behoeftes te voorzien. Careyn is een belangrijke partner in dit europese project.

Veerkracht versterkt... gezondheid zelf managen...

Een app die de thuiswonende oudere kan ondersteunen en coachen. Dat is waar het project Resilien-T om draait. Zo'n app kan coachen op het gebied van beweging, goed eten, sociale contacten of bijvoorbeeld het trainen van het geheugen. "Daarmee kan de veerkracht versterkt worden", aldus Vilans-onderzoeker Lisa Abdel Alim. "Zo kunnen ouderen hun gezondheid zelf managen. Daarnaast kunnen ze door een verandering in leefstijl hun geheugenproblematiek aanpakken en verergering hiervan uitstellen of voorkomen. Met Resilien-T gaan we ook kijken naar de inzet van andere technologieën."

Samenwerken met ouderen en mantelzorgers

Abdel Alim: "Met tien koppels die bestaan uit mantelzorgers en ouderen, zijn we momenteel in gesprek. Wat gaat goed? Waar maken ze zich zorgen over? Wat is voor hen belangrijk om zelf te kunnen blijven doen? De behoeftes zijn erg verschillend. Sommige ouderen willen niet geconfronteerd worden met de dingen die minder goed gaan. Anderen zijn juist actief op zoek naar methodes om hun gezondheid te verbeteren. Als we een goed beeld hebben van hun behoeftes op gebied van gezondheid en ondersteuning, willen we in co-creatie met de ouderen en mantelzorgers het platform gaan ontwerpen."

Het project wordt in vier landen uitgevoerd. In Nederland is Vilans de 'trekker' en zorgt Compaan voor de technologische inbreng. Zij hebben namelijk al een gebruiksvriendelijke tablet voor ouderen ontwikkeld waar dan de ResilienT-app op geplaatst kan worden. Careyn is er vooral voor de expertise. Daar komt Regina Krijger van Careyn Dienst Welzijnswerk Rozenburg in beeld. Krijger is voorzichtig in het aangeven wat ze op het platform graag terug zou willen zien, "Want het gaat juist om de behoeftes van de ouderen zelf, dat kun je beter niet van tevoren gaan invullen".

Voordelen voor oudere

Toch heeft Krijger wel ideeën over wat het zou kunnen opleveren. "Het zou mooi zijn als een mantelzorger straks bij zijn vader over de vloer komt en dan op de tablet ziet dat zijn vader bijvoorbeeld woensdag mee kan doen aan het zangkoor. Of dat de wijkverpleegkundige door beeldverbinding straks contact opneemt met de oudere om aan te geven dat er om 11:00 uur weer medicatie moet worden ingenomen. De cliënt hoeft dan niet onnodig thuis te blijven omdat de wijkverpleegkundige hiervoor langskomt. En voor de wijkverpleegkundige scheelt dat tijd."

Meer informatie over dit project: https://resilien-t.eu

 

Resilien-T is een AAL-project, een gezamenlijk financieringsprogramma waar 13 landen aan meedoen waaronder Spanje, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Roemenië, Polen en Slovenië. Gezamenlijk ontwikkelen deze landen projecten om tijdig in te spelen op de demografische ontwikkelingen, met name de vergrijzing. Doel van het AAL-programma is het ontwikkelen én op de markt brengen van innovatieve, op ICT gebaseerde, oplossingen voor ouderen en hun omgeving.

 

Deel deze pagina:

Contact

Gerelateerde pagina's