Careyn maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te kunnen stemmen.

Akkoord Lees meer
 

Samenwerking Careyn met het Maasstad Ziekenhuis

Rotterdam, 17 maart 2021

Patiënten met infectie eerder naar huis met antibiotica-infuus

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam biedt patiënten die voor hun infectie langdurig antibiotica via een infuus nodig hebben de mogelijkheid om eerder uit het ziekenhuis te worden ontslagen. Door een goede samenwerking met onder andere Careyn kunnen zij thuis verder herstellen terwijl de behandeling met antibiotica doorgaat. Zo heeft die behandeling minder impact op de patiënten en hun naasten.

Tot voor kort werden patiënten voor een antibioticabehandeling via het infuus alleen in het ziekenhuis behandeld. Die behandeling duurde dan zo'n vier tot zes weken. "Voor mensen met een actief leven is dit ingrijpend, omdat dit actieve leven tijdelijk helemaal stilvalt en voor kwetsbare mensen betekent een dergelijke opname vaak een achteruitgang in de conditie", vertelt Rachida El Moussaoui, internist-infectioloog in het Maasstad Ziekenhuis. "Een behandeling thuis vermindert de impact van de ziekte en bespoedigt het herstel."

Veilige zorg thuis

De veiligheid van de zorg staat voorop, daarom wordt de zorg aan huis gedaan door gespecialiseerde verpleegkundigen, onder andere van Careyn. Dit gebeurt in samenwerking met een specialistisch antibioticateam van het Maasstad Ziekenhuis. Hoewel de behandelaar van het ziekenhuis hoofdverantwoordelijk blijft voor de patiënt, is de thuiszorg gedurende de thuisbehandeling het eerste aanspreekpunt voor de patiënt.

"De thuiszorg controleert dagelijks of de behandeling goed verloopt en staat nauw contact met het specialistisch antibioticateam van het Maasstad Ziekenhuis", aldus Anja Bravenboer van Careyn. "Daardoor kan de thuiszorgverpleegkundige snel schakelen met het ziekenhuis als er zich problemen voordoen."

"Dit bevalt me wel goed"

Wim Swijnenburg uit Pernis is de eerste patiënt die zijn behandeling met antibiotica thuis voortzet. "Dit bevalt me wel goed, want ik was het wel zat na 12 dagen in het ziekenhuis", zegt hij lachend. "Ik vroeg me alleen af 'hoe moet ik nou slapen met die infuuszak naast mijn bed', maar daar ben ik nu wel uit. Het is fijn om weer thuis te zijn."

Het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis zoekt in het kader van 'Juiste Zorg op de Juiste Plek' steeds vaker waar de zorg het beste kan plaatsvinden. Dankzij de samenwerking met Careyn en andere thuiszorgorganisaties kan in steeds meer gevallen zorg thuis geleverd worden.

Foto: Fleur Kooiman

Deel deze pagina:

Contact