Kleinschalig wonen

Naast traditionele grote verpleeghuizen zijn er tegenwoordig veel kleinschalige woonvormen voor demente ouderen. Dat kan gaan om een etage in een woonblok midden in de wijk, maar het kan ook gaan om een besloten afdeling in een verpleeghuis. Het idee: hoe kleinschaliger, hoe huiselijker en hoe meer het lijkt op ‘thuis’. We noemen dit ‘kleinschalig wonen’.

afbeelding

Net als thuis

Bij kleinschalig wonen neemt de gemeenschappelijke woonruimte een centrale plek in. Deze is huiselijk en herkenbaar ingericht zodat iedereen zich er thuis voelt. Er wordt gezamenlijk gegeten, televisie gekeken of de krant doorgenomen. Daarnaast heeft elke bewoner uiteraard een eigen appartement, met eigen meubilair. Privacy vinden we belangrijk.

Het huishouden verloopt zo veel mogelijk als thuis. Boodschappen doen, de maaltijd koken en het eten wordt met elkaar geregeld. Verder worden de partners en kinderen zo veel mogelijk bij de zorg betrokken. Ook hier geldt dus: net als thuis.

Kleinschalig wonen bij Careyn

Careyn heeft een aantal locaties voor ‘kleinschalig wonen’. Maar steeds meer worden ook afdelingen in de grotere verpleeghuizen kleinschalig ingericht. Het voordeel is dan wel dat nog altijd gebruik gemaakt kan worden van alle faciliteiten in het zorgcentrum. Dat kan soms handig zijn. Ook zijn alle specialisten nooit ver weg.

Of u liever in een traditioneel verpleeghuis, een afdeling kleinschalig wonen of in speciale woonvoorziening in de wijk wilt verblijven hangt dus ook af voor uw persoonlijke voorkeuren.

Hoe regel ik kleinschalig wonen?

Kleinschalig wonen is de kleinschalige vorm van verpleeghuiszorg. De financiering en is dus ook gelijk aan verblijf in een zorgcentrum. Dat gaat via de Wet Langdurige Zorg. Lees er hier meer informatie over.