afbeelding Mantelzorg

Careyn DWO/NWN erkend als mantelzorgvriendelijke werkgever

Nederland telt ongeveer 4,4 miljoen mantelzorgers. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 4 medewerkers mantelzorger is. En in de zorg is dat zelfs 1 op de 3. Ook bij Careyn DWO/NWN*. Daar hebben ze deze groep werknemers goed in het vizier en werken ze samen aan een mantelzorgvriendelijk werkklimaat. Die inspanningen leidden dinsdag 7 maart tot de erkenning als 'mantelzorgvriendelijke werkgever’.

Ook bij Careyn zijn er veel medewerkers die naast het werk ook nog eens langdurig en onbetaald voor een ander zorgen. Als familielid, buur, vriend of "gewoon" uit solidariteit. Deze vaak krachtige mensen verdienen aandacht en ondersteuning. Dat is soms lastig omdat mantelzorgen soms nog een verborgen thema is. Daarom begint een goed mantelzorgbeleid volgens manager zorg Joke Schokker bij het in beeld krijgen van deze groep medewerkers. Zij vertelt dat als medewerkers zich gesteund voelen door hun werkgever, zij met behoud van hun eigen gezondheid en welzijn goed blijven functioneren.

Schokker: "Bij het zoeken naar oplossingen is maatwerk een belangrijk uitgangspunt. De manager en medewerker kijken samen naar hoe het concept zelfzorg in ieders persoonlijke leven eruit zou kunnen zien". Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een medewerker met een ernstig zieke partner flexibelere diensten draait. Daarnaast worden medewerkers gestimuleerd het onderwerp bespreekbaar te maken met de naaste collega’s. Op deze manier zet het district Positieve Gezondheid en Vitaliteit in om duurzame inzetbaarheid te bewerkstelligen.

Bij Careyn DWO/NWN gunnen ze niet alleen de bewoners en cliënten, maar óók de  medewerkers een veerkrachtig en betekenisvol leven. Daarom is Schokker blij en trots met de erkenning die zij van Werk&Mantelzorg hebben gekregen. "Het is belangrijk om een Mantelzorgvriendelijke organisatie te zijn en te blijven."

Met de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ erkent Werk&Mantelzorg dat een werkgever goed bezig is met het thema. De erkenning is geen certificaat of keurmerk, maar een blijk van waardering. Het is een bevestiging dat de organisatie aandacht heeft voor het combineren van werk en mantelzorg.

*) Careyn DWO/NWN biedt zorg in het gebied DWO (Delfland, Westland, Oostland) en NWN (Nieuwe Waterweg Noord: gemeenten Schiedam, Vlaardingen, Maassluis).