afbeelding Tree 6205521 1920 Pixabaylicensebewerkt

Careyn en woningcorporatie vinden elkaar in verduurzaming

Careyn en woningcorporatie Mitros* proberen beiden hun vastgoed te verduurzamen. Daarin hebben ze meer aan elkaar dan zij aanvankelijk dachten. Dat bleek toen Careyn en de woningcorporatie toenadering zochten over de door Careyn gehuurde zorglocaties. Nu werken ze schouder aan schouder om hun ambities te verwezenlijken. En dat werd ook in de vastgoedsector opgemerkt.

Aanleiding voor de samenwerking was een oproep van de Gemeente Utrecht. Zij vroeg zorgorganisaties en vastgoedbedrijven om eens te kijken hoe ze elkaar kunnen versterken in het verduurzamen van het vastgoed. Careyn en Mitros besloten die handschoen op te pakken.

Voor het verduurzamen van de gebouwen maakt Careyn gebruik van een ‘CO2-routekaart’. Daarmee kan inzichtelijk gemaakt worden welke maatregelen er genomen moeten worden om de CO2-uitstoot te verlagen. Maar niet alle gebouwen zijn van Careyn zelf. In Utrecht worden bijvoorbeeld vijf zorglocaties van Mitros gehuurd. Om in kaart te brengen hoe goed of slecht die gebouwen geïsoleerd zijn of hoe ze precies verwarmd worden, was contact nodig met de verhuurder.

Juist door het initiatief van de gemeente bleef het niet bij het uitwisselen van informatie. De gesprekken gingen al gauw veel verder. Careyn en Mitros begonnen hun kennis en ervaring met elkaar te delen, precies zoals de gemeente dat voor ogen had. Sindsdien hebben Careyn en Mitros de afspraak om er veel meer voor te zorgen dat bij het onderhoud en beheer geen kansen voor verduurzaming worden gemist.

De samenwerking is in de vastgoedwereld niet onopgemerkt gebleven. Zo werd er aandacht aan besteed tijdens een reeks congressen over verduurzaming zorgvastgoed eind 2022. Ook werden Careyn en Mitros gevraagd om hun ervaringen op te schrijven in een artikel voor op de website van het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg. Daar wordt nu uitgebreide aandacht aan dit ‘praktijkvoorbeeld’ gegeven.

Careyn zoekt steeds meer de verbinding met haar lokale partners. Deze samenwerking is daar een goed voorbeeld van.

Verder lezen: klik hier.

*) Mitros is inmiddels gefuseerd en gaat sinds 1-1-2023 verder onder de nieuwe naam ‘Woonin’